Babka na zielono

W pierwszy dzień wiosny zapraszam na wiosenną babkę. Słodki wypiek połączony ze szpinakiem. Szpinak dodał ciastu pięknego zielonego koloru i wybornego smaku.
 Przepis przeniesiony z poprzedniego bloga.






2 szkl. mąki tortowej
 1 szkl. cukru
 4 jajka
 1 łyżka cukru waniliowego
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 i 1/2 szkl. oleju rzepakowego
100 g mrożonego szpinaku

lukier:
150 g cukru pudru
1 łyżeczka masła
kilka łyżek gorącej wody
aromat śmietankowy
kilka kropli zielonego barwnika


Jajka utrzeć za pomocą miksera z cukrami na puch. Dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem oraz olej. Miksować jeszcze przez chwilę.

Odłożyć 1/3 ciasta,dodać rozmrożony i zmiksowany szpinak,wymieszać.

Do wysmarowanej tłuszczem formy wlać część jasnego ciasta,następnie nałożyć ciasto szpinakowe i na wierzch resztę ciasta jasnego.

Wstawić do piekarnika i piec ok. 50 minut w temp. 190 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu ozdobić babkę lukrem.






Komentarze

Popularne posty