środa, 21 marca 2018

Bułki do hot dogów.




Wczoraj na kolację upiekłam bułki do hot dogów. Wojtek sobie zażyczył więc życzenie
spełnione :) Bułki są naprawdę pyszne, mięciutkie i pulchne. Nie muszę chyba
pisać, że nawet w najmniejszym stopniu nie dorównują tym kupnym.
Zapewniam, że warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie domowych bułek,
żeby później zachwycać się ich smakiem. To co? Robicie? :)

Składniki:
600 g. mąki
30 g. drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
4 łyżki oleju

Dodatkowo:
trochę mleka do posmarowania bułek
sezam do posypania


Wykonanie:
Drożdże wkruszyć do miseczki dodać cukier i wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić
na 15 minut żeby zaczyn podrósł.
Do miski wsypać mąkę i dodać sól. Wlać wyrośnięty zaczyn i ciepłą wodę.
Wymieszać, następnie dodać jajko i na koniec olej. Wyrobić mikserem z hakami.
W razie potrzeby można podsypać trochę mąką, ale nie za dużo.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45-50 minut.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Lekko zagnieść i podzielić na 6 części.
Każdą część uformować na podłużną bułeczkę.
Ja najpierw zrobiłam małą podłużną bułeczkę, a potem jeszcze rękoma turlałam
jak wałeczek, żeby była dłuższa.
Tak przygotowane bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch bułek posmarować mlekiem i posypać sezamem.


Dodatkowo oddzieliłam bułki zrolowanym papierem do pieczenia, żeby się nie posklejały.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20-25 minut.

Gotowe bułki wystudzić.




1 komentarz: