wtorek, 20 marca 2018

Pasta jajeczno-serowa na krakersach.

Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję na nietypowe podanie pasty jajecznej, bo na krakersach. Co prawda w internecie pełno przepisów na sałatkę na krakersach, ale ja postanowiłam w ten sposób podać pastę jajeczno-serową w wielkanocnym już wydaniu. Wyszło pysznie i chyba bardzo ładnie. Nawet ze zdjęć jestem zadowolona, a dodam, że robiłam je w niezłą śnieżycę. Pasta jest pyszna, wyrazista w smaku za sprawą musztardy i nie trzeba jej solić, bo krakersy już są słone. Zróbcie koniecznie i zaskoczcie taką przekąską rodzinę lub gości. Możecie przygotować również na świąteczny stół. Zapraszam :)







Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
15 dag twardego sera żółtego
1 kopiasta łyżeczki musztardy
kilka łyżek majonezu
pieprz czarny mielony do smaku
pół pęczka szczypiorku
około 24 sztuki krakersów

Wykonanie:

1. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek. Pięć ścieramy na tarce o dużych oczkach, a jedno osobno na drobnych oczkach.

2. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, 5 dag odkładamy do dekoracji.

3. Szczypiorek płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno siekamy i jedną łyżkę odkładamy do dekoracji.

4. Starte jajka, ser, szczypiorek, majonez i musztardę dokładnie ze sobą mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem mielonym.

5. Krakersy układamy na talerzu i smarujemy pastą, przekładamy je do wyczerpania składników. Wierzch smarujemy cieniutko majonezem, posypujemy odłożonym startym jajkiem, serem żółtym i na koniec posypujemy szczypiorkiem.

6. Podajemy od razu lub schłodzone z lodówki, im dłużej przekąska postoi tym bardziej krakersy zmiękną.

7. Smacznego życzę.


10 komentarzy: