środa, 21 marca 2018

Chrupiące ziemniaczane paluchy z czosnkiem i cebulką

Gdy zostanie nam za dużo ugotowanych ziemniaków warto wykorzystać je w taki sposób. Paluchy są chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Od dziś będą często gościły na moim stole.




3 duże ziemniaki
1 biała cebulka
2 ząbki czosnku
2 łyżki mleka
1 jajko
Sól
Pieprz
Słodka czerwona papryka

Bułka tarta do panierowania
Olej do smażenia


Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu i ostudzeniu przeciskamy ziemniaki przez praskę. Wbijamy jajko, wlewamy mleko. Cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z ziemniaczanego ciasta formujemy podłużne paluchy. Każdy obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanej patelni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz