Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 21 marca 2018

Bigos

Nie uwierzycie co ja dla Was dziś mam ;) Perełka! Nie, nie dlatego, że niby bigos to perełka, a dlatego, że przygotował go mój własny, szanowny Pan Mąż!
W zasadzie, to on nie gotuje, ale czasem jak go coś najdzie, to naprawdę potrafi! Zazwyczaj nachodzi go w sobotę na rosół, więc w naszym domu przyznaję bez bicia, to on nad nim czuwa, dopieszcza i smakuje najpierw. I przyznam Wam, że naprawdę bliski jest ideału. Znaczy jego rosół, bo nad samym Panem Mężem trzeba by jeszcze odrobinkę popracować ;)
Jak widać poszerza horyzonty i z rosołu przeskoczył na bardziej zaawansowany poziom. Pierwsze podejście to  nie było, ale chyba najlepsze z dotychczasowych. Co ja mówię! Na pewno najlepsze :) Ja wiem, że jedzenie kapusty rządzi się swoimi prawami i nie jest ona lekkostrawna, dlatego przed posiłkiem polecam zażyć kapsułkę Espumisan Max, by zniwelować niepożądane uczucie wzdęcia.

Zresztą, spróbujcie sami :) Mężowie, do kuchni! Pokażcie swoim Ukochanym, że wcale nie jesteście gorsi od mojego Pana Męża😜



Składniki dla 10-12 osób:
 
2 cebule
1kg dobrej kiełbasy np. śląskiej
100g suszonych grzybów
500g wędzonego żeberka
500g gotowanego mięsa drobiowego 
(u mnie pozostałości po gotowaniu rosołu)
500g łopatki wieprzowej
2½kg kiszonej kapusty
8 suszonych śliwek
1 kwaśne jabłko
3 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
3 ziarna jałowca
200g przecieru pomidorowego
2 łyżki suszonego lubczyku
1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
2 łyżki smalcu
Sól, pieprz do smaku
2 łyżki kminku

Sposób przygotowania:

Grzyby moczymy przez kilka godzin. Kapustę kiszoną lekko płuczemy jeśli jest bardzo kwaśna, odciskamy i kroimy na mniejsze części. Razem z wędzonym żeberkiem przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą- tyle, by ją przykryło (max 2 litry powinno wystarczyć). Gotujemy na małym ogniu.
Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki. Wrzucamy na rozgrzany smalec i podpiekamy. Dodajemy pokrojoną drobno kiełbasę oraz łopatkę. Podpiekamy i przekładamy do garnka z kapustą. Dodajemy też namoczone i odciśnięte grzyby, śliwki suszone oraz obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko. Do bigosu dodajemy wszystkie przyprawy, a po około 2 godzinach gotowane mięso z rosołu (lub inne drobiowe) oraz przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze minimum godzinę na małym ogniu, często mieszając, by nic się nie przypaliło.

Bigos najlepiej smakuje jeśli się go kilka razy podgrzeje, czyli mniej więcej na 3 dzień J Jeśli jest go za dużo i nie chcemy by się zmarnował, to mamy dwie opcje jak go przechować:
Mrożąc- w szczelnych pojemnikach przeznaczonych do kontaktu z żywnością lub wekując w słoikach, ok 20 minut od momentu zagotowania.

Espumisan Max to wyrób medyczny CE
Przy świątecznym stole

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.