Ostatnio bardzo często szukam składników, które choć w części mogą zastąpić mi mąkę. Są to dość gęste i zawierające sporą ilość zdrowych tłuszczów, warzywa i owoce. Był już wszechstronny banan, z którego da się wyczarować po prostu wszystko. Była dynia, która swoją konsystencją i małą ilością kalorii zmniejsza znacznie kaloryczność posiłków, tym samym słodkości. Tym razem czas na awokado czyli smaczliwkę. Muffiny wyszły pyszne, wilgotne w środku i słodkie. Idealna przekąska lub forma deseru.
Składniki (10-12 babeczek):
- 1 bardzo dojrzałe awokado
- 150 gram jogurtu naturalnego 1,5%
- 6 łyżek mąki orkiszowej typ 2000
- 3 łyżki odtłuszczonego kakao
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 3 łyżki stewii
- 1 łyżka miodu
- 3/4 szklanki świeżej żurawiny (lub suszonej, wtedy zrezygnowałabym z miodu bo suszona żurawina jest zazwyczaj słodka, natomiast świeża jest dość kwaśna)
- 20 gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 75%
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Awokado, jogurt naturalny i jaja miksujemy blenderem na gładką masę. Mąkę, kakao i sodę przesiewamy, dodajemy otręby owsiane, stewię i dokładnie mieszamy Dodajemy miód, żurawinę oraz posiekaną drobno gorzką czekoladę. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy do foremek na muffiny. Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-28 minut, do suchego patyczka.
Smacznego, Klaudia.
Świetnie wyglądają takie pofałdowane :)
OdpowiedzUsuń