Orzechowo - kawowy tort Wielkanocny

Kolejna szybka i Świąteczna propozycja, tortu Wielkanocnego. Z dużą ilością orzechów i kawy, a mimo to bardzo wiosenny i kolorowy. 

Tortownica 25 cm 

Składniki: 
ciasto 
1 jajko
1 łyżka wody
50 g cukru
100 g masła
100 g orzechów mielonych laskowych
150 g mąki

masa
12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 
16 łyżeczek żelatyny 
0,5 l gorącej wody
4 żółtka
4 białka
300 g cukru
80 ml koniaku
600 ml śmietany 30 %

 bita śmietana do dekoracji oraz kolorowe jajka czekoladowe 

Przygotowanie: 
wszystkie składniki na ciasto zagnieść, gotowe ciasto owinąć folią spożywczą. Następnie ciasto umieścić w lodówce na 2 h. 

Ciasto rozwałkować i wyłożyć spód oraz boki tortownicy, piecz ciasto w 200 C na środkowym poziomie przez 15 minut. Upieczony spód pozostawić do ostygnięcia. 

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać kawę i cukier, wszystko dobrze wymieszać i ostudzić. Żółtka ubijamy na puszystą masę i dodajemy ochłodzoną kawę oraz koniak. Wszystko delikatnie mieszamy.

W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno oraz białka, następnie całą masę kawową delikatnie mieszamy ze śmietaną oraz białkami. Zastygającą masą wypełniamy upieczony wcześniej spód. Gotowy tort odstawić do lodówki do całkowitego ostygnięcia. 

Tort dekorujemy bita śmietaną i czekoladowymi jajkami.


Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty