Mazurek pomarańczowy z mąki orkiszowej


Wielkanoc to czas wyjątkowy, jak również potrawy jakie podamy na świątecznym stole. Pojawią się jajka, pyszne wędliny, pieczone mięsa i słodkie ciasta. Jednym z nich jest tradycyjny niski słodki mazurek, który możemy przygotować na wiele sposobów. Mój jest wyjątkowy przygotowany z mąki orkiszowej z pyszną masą pomarańczową. 

Mazurek pomarańczowy z mąki orkiszowej
Składniki
Ciasto
  • ·       300g mąki orkiszowej
  • ·       150 g masła
  • ·       150 g cukru pudru
  • ·       2  duże lub 3 mniejsze żółtka

Beza
  • ·       Około 60g białek z dwóch jajek.
  • ·       120g drobnego cukru
  • ·       50g cukru pudru

Masa pomarańczowa
  • ·       3 pomarańcze
  • ·       1 szkl cukru lub według własnego smaku
  • ·       100ml soku z pomarańczy
  • ·       sok z jednej cytryny 
  • ·       10-15 g żelatyny

Wykonanie
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem dodać zimne pokrojone masło, żółtka szybko wyrobić ciasto mikserem lub zagnieść ręcznie. Ciasto zawinąć w folie wstawić  na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem wyciąć dozwolony kształt mazurka. Wstawić ponownie do lodówki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 200stopni na 15 minut.  Ciasto wyjąć z piekarnika  szprycą wyciskaj wzory z bezy. Wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego 180 stopni pieczemy około 20 minut.
Przygotowanie bezy
Do miski wlewamy białka dodajemy cukier. Miskę stawiamy na garnku z gorącą wodą gotujemy na bardzo małym gazie. Ubijamy na parze, mieszamy do czasu aż cukier się rozpuści (sprawdzamy w palcach) około 10 minut. Zdejmujemy miskę białka przelewamy do misy robota i ubijamy na największych  obrotach około 7-10 minut. Beza musi być bardzo gęsta i  zimna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mieszamy chwilę.
Przygotowanie konfitury pomarańczowej
Pomarańcze dokładnie umyć, zetrzeć skórkę przełożyć do garnka. Zeatynę zalać sokiem z pomarańczy. Obrane pomarańcze podzielić na cząstki, dodać wlać sok zmiksować blenderem dodać cukier wymieszać. Konfiturę pomarańczową gotować na małym ogniu do czasu aż masa będzie szklista zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia dodajemy napęczniają żelatynę mieszamy do rozpuszczenia. Na upieczony zimny spód mazurka wykładamy przestudzoną konfiturę z pomarańczy robimy dekoracje według uznania



Brak komentarzy: