20 marca 2018

Barszcz ukraiński



Składniki:

3 mniejsze ćwiartki kurczaka
1 korzeń pietruszki
2-3 marchewki
1/4 selera
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
2 kostki rosołowe
4-5 ziemniaków
2 szklanki ugotowanych i startych buraczków
1 szklanka pokrojonej białej kapusty
1 puszka białej fasoli
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
2 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

1. Z kurczaka, pietruszki, selera, liści laurowych, ziela angielskiego oraz pokrojonej w plastry marchewki przygotować wywar. Dodać kostki rosołowe.
2. Do gotowego wywaru dodać pokrojone ziemniaki oraz kapustę.
3. Kiedy ziemniaki będą jeszcze lekko twardawe, dodać buraczki. Gotować do miękkości ziemniaków.
4. Pod koniec gotowania dodać odsączoną fasolkę.
5. Całość zabielić śmietaną, dodać natkę pietruszki oraz koper. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz