Sałatka Wielkanocna warstwowa

Sałatka warstwowa z szynką, jajkami i warzywami, polane pysznym sosem jogutrowym - to moja propozycja sałatki na Wielkanoc (i nie tylko;))




Składniki:
5 dużych plastrów szynki konserwowej,
4 jajka,
pół dużej papryki,
duży pomidor,
3/4 puszki kukrydzy konserwowej,
2 łyżeczki majonezu,
1/2 łyżeczki musztardy kremskiej,
5 łyżej jogurtu,
1/4 łyżeczki kurkumy,
szczypta soli i białego pieprzu,
mały pęczek szczypiorku

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i ścietamy na tartce na grubych oczkach.

Paprykę i szynkę kroimy w kostkę.
Pomidora należy sparzyć i obrać ze skóry, a następnie również kroimy w kostkę.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Jogurt mieszamy wraz z musztardą, łyżeczką majonezu, kukrumą, solą i pieprzem.

Połowę jajek wykładamy na spód miski, następnie łyżeczkę majonezu rozprowadzamy po nich.
Układamy kolejne wartswy: szynkę, paprykę, kukurydzę, pomidora, sos jogurtowy.

Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.



Komentarze

Prześlij komentarz