poniedziałek, 19 marca 2018

Zapiekanka gryczana z mięsem i sosem pieczarkowym


Tradycyjne mięso wieprzowe, które doskonale komponuje się z sosem pieczarkowym i wyjątkowo smakuje podane z kaszą gryczaną, szczególnie w postaci sycącej zapiekanki.

Składniki:

1kg schabu wieprzowego
200g prażonej kaszy gryczanej
200g startego żółtego sera
500ml mleka
sól
pieprz
zioła prowansalskie
lubczyk
olej
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
1 pęczek natki z pietruszki

Sos pieczarkowy:

400g pieczarek
2 łyżki masła
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
200ml bulionu drobiowego
200ml śmietany 30%
2 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Schab pokroić w plastry, które następnie przekroić na pół. Pokrojone plastry przełożyć do miski, zalać mlekiem i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie każdy kawałek schabu oprószyć solą, pieprzem, lubczykiem i ziołami.  Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju.

2. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.

3. Sos pieczarkowy:
Na patelni z rozpuszczonym masłem zeszklić drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, wlać bulion drobiowy i dusić około 10 minut. Po tym czasie dodać śmietanę, mąkę, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Całość zagotować cały czas mieszając.

4. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać kolejno: kaszę gryczaną, połowę sosu pieczarkowego, plastry schabu, połowę startego żółtego sera, połowę posiekanego pęczku natki z pietruszki, pozostałą ilość sosu pieczarkowego. Na wierzchu posypać resztą żółtego sera. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Zapiekankę posypać resztą natki z pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz