poniedziałek, 19 marca 2018

Chleb dyniowy

Domowy chleb w pięknym kolorze dzięki dodatkowi puree z dyni, które nadaje również wilgotności, a chleb długo pozostaje świeży. Chleb również bardzo ładnie się kroi i świetnie smakuje.







Składniki: (duża keksówka 11x35)
  • 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 1 szklanka puree dyniowego (przepis tutaj)
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki wody


W ciepłym mleko rozmieszać drożdże z cukrem i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać puree, sól, pestki dyni, rozczyn z drożdży i wyrobić ciasto. Wodę dolać jeśli ciasto jest zbyt twarde, natomiast jeśli puree jest dosyć rzadkie woda nie będzie konieczna. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę, aby wyrosło. Następnie przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni C.






Życzę Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...