Sernik o smaku pomarańczy

Serniki smakują wyśmienicie z różnymi dodatkami. Ja lubię eksperymentować i bawić się smakami więc na blogu znajdziecie  różne wydania serników. Ten upiekłam na jedne ze Świąt Wielkanocnych. Przepis przeniesiony z poprzedniego bloga.










Masa serowa:
700 g twarogu
100 g masła
1 szkl. pudru cukru
4 jajka
1 budyń śmietankowy na 3/4 l
otarta skórka z 1 pomarańczy
sok z połówki pomarańczy
Twaróg zmielić dwa razy. Masło utrzeć z pudrem cukrem i żółtkami na puszystą masę, miksując stopniowo dodawać zmielony twaróg, wsypać budyń, dodać startą skórkę pomarańczową oraz sok z pomarańczy. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką.



Kruche ciasto na spód:
1 szkl. mąki tortowej
125 g masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
Z podanych składników zagnieść ciasto,wylepić dno tortownicy, nakłuć widelcem i wylać masę serową. 
Sernik piec ok. 1 godzinę w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wystudzić,polukrować i ozdobić plastrami pomarańczy.










Komentarze

Popularne posty