poniedziałek, marca 19, 2018

Tafla słonecznikowa

Tafla słonecznikowa,biszkopt kakaowy,cake,

Może ciasto nie wygląda na spektakularne,ale mogę Wam obiecać,że jest pyszne.Uprażony słonecznik dodaje finezji temu ciastu.Polecam wypróbować.

Składniki na biszkopt:
  • 8 jajek
  • szklanka cukru kryształ
  • 1,5 szklanki mąki Polskie Młyny
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.Wsypaujemy po trochu cukier i nadal ubijamy (ok.5 minut),pod koniec ubijania kolejno wrzucamy żółtka i na najniższych obrotach miksera miksujemy.Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy,partiami dodajemy do masy,delikatnie wymieszamy łyżką i przelewamy do blachy o wymiarach 38x26cm.Pieczemy w 170-180C ok.30-40 minut.

Krem:
  • puszka masy krówkowej (460g)
  • 200 g masła min.82% tłuszczu
Miękkie masło ucieramy na puch,nadal ucierając dodajemy po łyżce masy krówkowej.Miksujemy do połączenia składników.

Słonecznik:
  • 200 g słonecznika łuskanego Polskie Młyny
  • 1/3 kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3-4 łyżki mleka
Masło,mleko i cukier roztapiamy na patelni.Dodajemy słonecznik i prażymy na złoty kolor.Odstawiamy do wystygnięcia.





Poncz:

  • szklanka ciepłej wody
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • sok z połowy cytryny 
Cukier wsypujemy do wody i mieszamy,wlewamy sok z cytryny i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Dobrze wystudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty.Dolny blat umieszczamy z powrotem w blaszce,nasączmy ponczem i wykładamy 3/4 kremu .Przykrywamy drugim blatem i ponownie nakrapiamy ponczem.Wierzch smarujemy resztą kremy i posypujemy ostudzonym słonecznikiem.Wstawiamy do lodówki.








2 komentarze:

  1. Ciasto proste, ale nie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moim zdaniem i tak apetycznie wyszło. Ogólnie czytając Jakie składniki używać to wiem że z pewnością by mi smakowało. Póki co i tak sobie takiego ciasta nie zrobię Chyba że jak będę u babci to u niej korzystam z piekarnika.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger