Menu rozwijane dostarczyły profilki

Pulpety w sosie koperkowym

Składniki:

Na pulpety
- 1kg mielonej wieprzowiny
- 2 jajka
- 3łyżki bułki tartej
- pół cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartej marchwi
- 2 łyżki tartego selera
- sól, pieprz, koperek
- mąka do obtoczenia

Na sos:
- koper
- 1 starta marchew
- kawałek tartego selera
- sól, pieprz, kwasek cytrynowy
- mąka i olej do zasmażki

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy. Składniki na pulpety mieszamy, doprawiamy. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy do niej warzywa. Formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące i wrzucamy na gotujący się wywar. Z mąki i oleju robimy zasmażkę 1 stopnia (jasną) - mąka z olejem w proporcji 1:1. Do zasmażki wlewamy kilka łyżek sosu, dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka. Sos doprawiamy.


Komentarze