18 marca 2018

KARKÓWKA W CEBULI I OCCIE BALSAMICZNYM

Karkówka to bardzo tłuste mięso, więc można ją przygotować do obiadu raz na jakiś czas. Odpowiednio przygotowana jest soczysta i krucha. Moja rodzina najbardziej lubi karkówkę duszoną w cebuli, która nadaje słodkiego smaku i aromatu. Natomiast ocet balsamiczny ideał dla mięsa. Dzięki niemu karkówka ma charakterystyczny, ale smaczny smak  i brązową barwę. 
Mięso należy odpowiednio zamarynować, by potem było miękkie i smaczne. 
Idealnym dodatkiem do karkówki są młode ziemniaki i sałatka z czerwonej kapusty. 








PRZEPIS

  • mięso karkówka 7 grubych plastrów
  • przyprawa do karkówki 4 łyżeczki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • pieprz 1/4 łyżeczki
  • ocet balsamiczny 4 łyżeczki
  • cebula 2 szt. 
  • olej 2-3 łyżki
  • woda do podlewania
  • natka pietruszki posiekana 2 łyżki 

Mięso umyć, osuszyć. Przyprawę wymieszać z solą i pieprzem. Natrzeć mięso. Dodać ocet balsamiczny i wymieszać. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dodać do mięsa. Karkówkę wstawić do lodówki na noc. 
Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć plastry karkówki razem z cebulą. Podsmażyć na średnim ogniu z obu stron. Następnie dusić pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny, podlewając wodą. Czas duszenia może być krótszy. Na sam koniec karkówkę posypać natką pietruszki.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia