niedziela, 18 marca 2018

DROŻDŻOWA ROZETA WIELKANOCNA

 Podczas Wielkanocy na stołach królują baby drożdżowe, ucierane, mazurki i serniki. Postanowiłam zrobić odrywaną rozetę drożdżową, która doskonale sprawdzi się na świątecznym śniadaniu.







SKŁADNIKI



Ciasto:
20 g świeżych drożdży
100 ml mleka
3 łyżki cukru
ok 250 g mąki
2 żółtka
80 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
aromat pomarańczowy

Dodatkowo:
¾ szkl. mieszanki keksowej Helio
1 żółtko,
3 łyżki mleka



WYKONANIE

Mleko podgrzewamy. Do miski kruszymy drożdże, posypujemy 1 łyżeczką cukru, zalewamy mlekiem,mieszamy, dodajemy 1 łyżkę mąki, odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy resztę cukru, jajko, masło, aromat, sól i mąkę. Wyrabiamy na jednolite ciasto. Odstawiamy na 35 minut do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy ciasto ( podsypując mąką) na prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy mlekiem, posypujemy mieszanką keksową, zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku. Tak powstałą roladę tniemy nożem na plastry o grubości ok. 4 cm. Układamy w owalnej formie niewielkie przerwy. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Następnie smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.  Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem.






1 komentarz: