Wielkanocny sernik z kajmakiem

Świąteczne wypieki muszą mieć to coś co je wyróżnia od tych pieczonych na co dzień czyli odpowiednie przybranie. Taki jest mój sernik,niby zwykły ale bardzo wielkanocny. 
Sernik upieczony kilka lat temu na Wielkanoc,przepis przeniesiony z poprzedniego bloga.









Masa serowa:
700 g twarogu
100 g masła
1 szkl. pudru cukru
4 jajka
1 budyń śmietankowy na 3/4 l
otarta skórka z 1 pomarańczy
sok z połówki pomarańczy
Twaróg zmielić dwa razy. Masło utrzeć z pudrem cukrem i żółtkami na puszystą masę, miksując stopniowo dodawać zmielony twaróg, wsypać budyń, dodać startą skórkę pomarańczową oraz sok z pomarańczy.
 Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką.


Kruche ciasto na spód:
1 szkl. mąki tortowej
125 g masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
Z podanych składników zagniatamy ciasto,wylepiamy dno tortownicy, nakłuwamy widelcem i wylewamy masę serową. Sernik pieczemy ok. 1 godziny w temp. 200 stopni.
           
            Do dekoracji sernika:
1/2 puszki masy kajmakowej
30 g płatków migdałowych
kolorowe jajeczka cukrowe
Upieczony i wystudzony sernik smarujemy masą kajmakową,posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy kolorowymi jajeczkami.


Komentarze

Popularne posty