Rolada z indyka z morelami

Na święta czy też różne uroczystości rodzinne lubię upiec kawałek dobrego mięsa. Ta rolada została upieczona kilka lat temu na jedne ze Świąt Wielkanocnych.




ok 1 kg filetu z piersi indyka
20 szt suszonych moreli
sól
świeżo mielony pieprz
suszone zioła prowansalskie
50g masła

Filet rozciąć tak aby powstał duży płat mięsa,natrzeć go solą,pieprzem i ziołami.
Morele umyć w ciepłej wodzie,osuszyć i ułożyć na mięsie. Zwinąć roladę i obwiązać mocno sznurkiem.
Umieścić roladę w rękawie do pieczenia,wierzch rolady posypać wiórkami masła,zamknąć klipsami szczelnie rękaw i ułożyć go na dużej blaszce. 
Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć roladę z rękawa i usunąć sznurek. 
Roladę podawać na ciepło lub zimno pokrojoną w grube plastry.
 




Komentarze

Popularne posty