Wielkanocny pasztet drobiowy


Nie wyobrażam sobie świąt bez domowego pasztetu,a na Wielkanoc obowiązkowo robię z jajkiem w środku.Ten jest z przewagą mięsa indyczego gotowanego,dlatego też jest bardzo delikatny i lekkostrawny.




800 g filetu z piersi indyczej
2 duże udka z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 średniego selera
bułka namoczona w mleku
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 jajka surowe
8 jajek ugotowanych
sól morska do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku
zioła prowansalskie (1-2 łyżeczki)
natka pietruszki

Z warzyw i mięsa  ugotować rosół. Mięso i warzywa wyciągnąć z rosołu,wystudzić,udka obrać ze skóry i kości. 
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Zmielić w maszynce  mięso,warzywa,odciśniętą z mleka bułkę i zeszkloną cebulkę oraz czosnek. Do zmielonych składników wbić jajka,dodać przyprawy oraz 1 szklankę zimnego rosołu. Dokładnie wszystko wyrobić na jednolitą masę,którą podzielić na dwie części. Do jednej części dodać posiekaną natkę pietruszki.
Przygotować dwie foremki aluminiowe o wym. 9/22 cm.
 Do każdej nałożyć masę mięsną z natką,wyrównać,ułożyć ugotowane jajka po 4 szt do każdej foremki.
 Na wierzch nałożyć drugą masę,wyrównać i górę posmarować oliwą. Piec w temp. 200 stopni przez 40 minut.
 Pozostawić do wystygnięcia po czym kroić na plastry.








Komentarze

Popularne posty