Biszkoptowa babka z zajączkiem

Na moim świątecznym stole musi być nie tylko smacznie,ale też kolorowo. Wypieki i potrawy muszą zachwycać i cieszyć oko.
Biszkoptowa babka z zajączkiem,bardzo lekka i puszysta to jedna z moich propozycji na wielkanocny stół.


















Na początek,można dzień wcześniej przygotować i upiec ciasto zielone.



ciasto zielone:

 2 jajka

1/2 szkl. cukru

 250 g mrożonego szpinaku

 1 szkl. mąki krupczatki

 1/2 szkl. oleju rzepakowego

 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Szpinak rozmrozić,dokładnie odcisnąć z wody i rozdrobnić blenderem. Jajka ubić z cukrem,dodać mąkę,olej i szpinak. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w temp. 190 stopni. Po wystudzeniu powycinać foremką zajączki.


ciasto biszkoptowe:

5 jaj

3/4 szkl. cukru

3/4 szkl. mąki tortowej

1 szkl. mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szkl. oleju

aromat cytrynowy

Jaja ubić z cukrem na puch,dodać aromat oraz obie mąki wymieszane z proszkiem,zmiksować,wlać olej,dalej miksując do uzyskania gładkiego ciasta.
Do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką podłużnej foremki nałożyć ok 2 cm warstwę ciasta,poukładać wycięte zajączki,ciasno jeden obok drugiego przez całą długość formy. Całość zalać resztą ciasta.
 Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 50 minut. 
Ostudzić,polukrować i dowolnie ozdobić.










Komentarze

Popularne posty