sobota, 17 marca 2018

Polędwiczki w sosie własnym

Dziś kolejna propozycja na danie obiadowe - polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, moja wersja podana z ziemniakami i mizerią. 


Składniki:
300 g polędwicy wieprzowej
1/2 cebuli średniej wielkości
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1-2 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki majeranku
mąka pszenna - odrobina do obsypania mięsa 
słodka papryka
sól
pieprz
możecie dodać swoją ulubioną przyprawę do mięsa

Przygotowanie:
Polędwicę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na plastry ok. 1,5 cm grubości. Tak pokrojone mięso delikatnie rozbijamy. Obsypujmy solą, pieprzem, papryką oraz oprószamy mąką z dwóch stron. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy, myjemy i przeciskamy przez praskę

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy polędwiczki aż się ładnie zrumienią po obu stronach, a następnie przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu wrzucamy pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do momentu, aż cebula i czosnek się zeszkli. Ale mieszamy cały czas, by nie dopuścić do przypalenia czosnku i cebuli bo danie będzie gorzkie. 
Przekładamy do mięsa. Zalewamy wodą w takiej ilości by zakryła całkowicie mięso, ale też, żeby nie było za dużo tej wody. Dodajemy ziele angielskie, majeranek, ponownie odrobinę soli, pieprzu. Gotujemy do miękkości mięsa na wolnym ogniu. Co jakiś czas mieszamy, by nie przypaliło się, ani nie przywarło do dna. Podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie to były ziemniaki i mizeria. Smacznego :)

Zapraszam po więcej przepisów na bloga :). 
Jeśli spodobał Ci się mój przepis, koniecznie polub mój fan page na Facebooku oraz obserwuj na Instagramie. Dziękuje :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger