piątek, 16 marca 2018

Sos pomidorowy do pizzy i makaronu



Podstawą każdej pizzy poza ciastem oczywiście, jest sos. Dlatego dzisiaj podajemy przepis na sos pomidorowy, który przygotowujemy za każdym razem, gdy bierzemy się za robienie pizzy. Mówimy tu oczywiście o zimowej porze, w sezonie bowiem zwykle sięgamy po świeże pomidory lub domową passatę. 

Sos pomidorowy według tego przepisu możemy również wykorzystać jako bazę do dania z makaronem. My zwykle nie redukujemy go tak bardzo i wedle uznania dodajemy mięso, oliwki, tuńczyka lub to, na co mamy akurat ochotę lub to, co jest pod ręką. 

Jeśli nie wykorzystamy całego przygotowanego sosu do pizzy, możemy przełożyć go do słoiczka i zapasteryzować, użyć zamiast ketchupu lub wykorzystać właśnie do makaronu - wystarczy rozcieńczyć go passatą lub pomidorami z puszki i gotowe. :)


SKŁADNIKI:
  • 500 ml passaty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (do makaronu lepszy jest niedźwiedzi)
  • 1/2 łyżeczki cukru (można pominąć przy sosie do makaronu)
  • pieprz czarny
  • sól
  • oliwa z oliwek

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek obieramy i również drobno siekamy, jeśli nie mamy praski. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Dodajemy pokrojony czosnek lub przeciskamy go bezpośrednio na patelnię. Chwilkę smażymy, uważając, aby czosnek nie zaczął brązowieć. Wtedy całość mocno zgorzknieje. Wlewamy passatę i na małym ogniu gotujemy przez ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli robimy sos do makaronu, wystarczy 5 minut, aby passata za mocno nie odparowała. Dodajemy przyprawy, poza cukrem i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. 

Jeśli robimy sos do makaronu, na tym etapie próbujemy i wedle uznania doprawiamy lub dorzucamy inne dodatki. W przypadku sosu do pizzy dosypujemy cukier, mieszamy i próbujemy. Wedle uznania doprawiamy solą lub pieprzem. 

Sos powinien być intensywny w smaku. Odstawiamy do wystygnięcia i dopiero wtedy smarujemy przygotowane placki do pizzy.





Smacznego!

16 komentarzy:

  1. It looks so good my dear
    kisses

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm uwielbiam takie mega ziolowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię bardzo podobny, właśnie jutro mam zamiar popełnić!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny, szybki przepis na aromatyczny sos. Teraz, kiedy nie ma świeżych pomidorów, a jest ochota na pizzę - będzie znakomitym dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Własny sos pomidorowy jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie przygotować więcej takiego domowego sosu i zamknąć (tak jak piszesz)w słoiczku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robimy tak czasami, ale głównie ze świeżych pomidorów :)

      Usuń
  7. Super, świetny pomysł na domowy sos pomidorowy, na pewno często się przydaje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nasza mama też robi takie domowe sosy i potem przywozi nam w słoiczkach <3

    OdpowiedzUsuń