Domowy sękacz

Jeśli lubicie jeść sękacza, to mam dla Was domową wersje tego pysznego ciacha.

Składniki:
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 50 g zmielonych migdałów
- 1 łyżka rumu
- 1/2 laski wanilii

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodajemy żółtka, migdały, rum, wanilię oraz obie mąki. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy 2 łyżki ciasta, rozsmarowujemy i pieczemy około 5 minut. Gdy ciasto lekko się przyrumieni wyjmujemy tortownicę z piekarnika, rozprowadzamy kolejne 2 łyżki ciasta i pieczemy. Czynność powtarzamy do momentu aż zabraknie ciasta. Upieczony i wystudzony sękacz wyjmujemy z tortownicy.

 
 


Komentarze