sobota, 17 marca 2018

Jajka faszerowane w chrupiącej panierce

Dzień Św. Patryka przypadający 17.03  jest świętem narodowym Irlandii , ale przyjęło się ono w wielu krajach. Głównym znakiem tego święta jest wszystko co zielone - potrawy , napoje czy np. zielone koniczynki. Ja w dzisiejszym wpisie łączę pomysł na zielone danie z okazji dzisiejszego święta ze zbliżającą się wielkimi krokami Wielkanocą. Na pewno już szukacie pomysłów na świąteczne dania, polecam więc jajka w chrupiącej panierce z zielonym, wiosennym farszem w pastelowym kolorze, który nadaje zielony groszek Jajka w takiej wersji na pewno zaskoczą gości przy świątecznym stole. Musicie ich spróbować.

JAJKA FASZEROWANE 
w CHRUPIĄCEJ PANIERCE


Składniki:
4 jajka
150 g zielonego groszku
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
panierka:
1 jajko
2 łyżki mleka
1/2 szkl mąki
bułka tarta do obtoczenia
oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Groszek  gotujemy według opisu na opakowaniu, a po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, aby nie stracił ładnego koloru. 
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na połówki i oddzielamy żółtka. 
Żółtka przekładamy do ugotowanego groszku, dodajemy majonez i miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Połówki jajek (białka) zamaczamy w roztrzepanym z 2 łyżami jajku, następnie obtaczamy w mące, ponownie w jajku i na końcu obtaczamy w bułce tartej. Tak panierowane połówki jajek smażymy na złoty kolor w głębokim oleju. Usmażone studzimy i faszerujemy za pomocą rękawa cukierniczego farszem z żółtek i zielonego groszku.
Przed podaniem można posypać szczypiorkiem i dla kontrastu dodać kawałek rzodkiewki.



1 komentarz: