Krucha tarta z ricottą i czekoladą | Mienta blog
Ciasta i torty, Świąteczne

Krucha tarta z ricottą i czekoladą

Jeśli tak jak ja, nie przepadacie za mazurkami, możecie przygotować na Wielkanoc prostą tartę z kruchego ciasta, z ricotą i czekoladą. Można ozdobić ją wg uznania, w taki sposób, że przed zjedzeniem stanie się ozdobą świątecznego stołu :)

krucha tarta z ricotta i czekolada 1 - Krucha tarta z ricottą i czekoladąkrucha tarta z ricotta i czekolada 2 - Krucha tarta z ricottą i czekoladą

ciasto:

  • 300 g mąki
  • 40 g cukru pudru trzcinowego
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka jogurtu

nadzienie:

  • 250 g ricotty
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kropelek czekoladowych

dodatkowo:

  • białko do posmarowania
  • kolorowe jajeczka czekoladowe

krucha tarta z ricotta i czekolada 3 - Krucha tarta z ricottą i czekoladąkrucha tarta z ricotta i czekolada 4 - Krucha tarta z ricottą i czekoladą

Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem.

Siekamy z masłem, po czym dodajemy żółtka i jogurt.

Zagniatamy na gładkie ciasto, dzielimy na 2 części (40 i 60%) i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Wiekszą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią formę (natłuszczoną i podsypaną kaszą manną lub kukurydzianą) o średnicy ok. 26 cm.

Ricottę miksujemy z jajkami i cukrem. Mieszamy z czekoladą i wylewamy na nakłuty widelcem spód.

Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy i foremkami do ciastek, wycinamy w nim kwiatuszki, bądź inne otworki.

Przykrywamy masę serową, zlepiając rogi ciasta.

Powstałe z wycinania ciasteczka, możemy ułożyć na brzegach.

Całość smarujemy białkiem i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.

Upieczone odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Opcjonalnie dekorujemy czekoladowymi jajeczkami.

Smacznego :)

krucha tarta z ricotta i czekolada 5 - Krucha tarta z ricottą i czekoladąkrucha tarta z ricotta i czekolada 6 - Krucha tarta z ricottą i czekoladąkrucha tarta z ricotta i czekolada - Krucha tarta z ricottą i czekoladą

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj