Jajka Leśny Mech – podaj coś niebanalnego na wielkanocny stół!

Jajka Leśny Mech – podaj coś niebanalnego na wielkanocny stół!

Bardzo zdrowa propozycja na ciekawą przystawkę. Jajka uwielbiają być faszerowane – tym razem postawiłam na kolor zielony i groszek. Odrobina chrzanu i prostych przypraw zamienia masę z groszku w konkretne nadzienie, a dodatek spiruliny sprawia, że kolor jest po prostu zachwycający.

Jeśli się trochę wczujecie i nożem po skosie ponacinacie jajka, a całość podacie na „mchu” z poszarpanych liści jarmużu i kiełków rzodkiewki to skusicie do spróbowania niejednego niechętnie nastawionego do zdrowej żywności gościa.

*Masy wystarczy do wypełnienia nawet 10 jajek, możecie oczywiście zrobić mniejszą porcję, a masę potraktować jako pyszną, zdrową pastę z groszku na kanapki.

*Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Ugotuj (10 minut we wrzątku) jajka, przestudź je i obierz.
  2. Jajka poprzekrajaj na pół i wyjmij z nich żółtka.
  3. Ugotuj do miękkości groszek, odcedź i ostudź.
  4. Dodaj do groszku żółtka jajek, łyżeczkę chrzanu, łyżeczkę spiruliny (uwaga mocno barwi), płaską łyżeczkę soli i pieprzu.
  5. Zmiksuj na gładką masę.

Składniki

  • 6 – 8 jajek
  • 250 g czyli 1 szklanka ugotowanego groszku lub z groszku z puszki
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 g pieprzu
  • 1 g soli
  • płaska łyżeczka spiruliny
  • jarmuż i kiełki rzodkiewki do dekoracji

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz