sobota, 17 marca 2018

Udka po marokańsku


Nieziemsko pachnące, delikatne i soczyste udka z kurczaka marynowane z aromatycznymi przyprawami kuchni marokańskiej, która uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Kardamon, cynamon, szafran i kolendra to mieszanka, która nadaje mięsu niepowtarzalny smak, jeszcze bardziej podkręcony orzeźwiającą cytryną. Tak przygotowany kurczak, podany z tradycyjnym marokańskim kuskusem smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

5 udek z kurczaka
3 cebule
1 cytryna
30g czarnych oliwek
30g zielonych oliwek
250ml bulionu drobiowego
kilka nitek szafranu
garść świeżej posiekanej kolendry
250g kuskus
2 łyżeczki curry
sól
olej

Marynata:
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
3-4 cm imbiru
5 łyżek oliwy

Wykonanie:

1. Marynata
Czosnek drobno posiekać, a imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać aż powstanie pasta do smarowania udek.

2. Udka z kurczaka, umyć, oprószyć solą, nasmarować wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie udka podsmażyć z każdej strony na oleju.

3. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Następnie dodać podsmażone udka, cytrynę pokrojoną w plasterki (wcześniej sparzyć), nitki szafranu, podlać bulionem, przykryć pokrywką i dusić do momentu miękkości mięsa około 45 minut.

4. Pod koniec duszenia, zwiększyć płomień i zredukować sos. Dodać oliwki i świeżą posiekaną kolendrę.

5. Kuskus zalać wrzątkiem 1 cm nad powierzchnię kaszy, dodać 2 łyżeczki curry, sól, wymieszać, przykryć pokrywką i odczekać około 5 minut aż wchłonie cały nadmiar wody.

6. Marokańskie udka podawać z kaszą kuskus, polać sosem i posypać świeżą kolendrą.





1 komentarz: