sobota, 17 marca 2018

Mazurek serowy z mango


Mazurek który jest prosty do zrobienia i naprawdę pyszny. Zrobiłam o smaku mango i wyszło fajne połączenie. Masę serową zrobimy w pięć minut. Małe mazurki możemy wykorzystać do koszyczka.

















ciasto drożdżowe:
2 szklanki mąki pszennej typ 500
2 jajka
szczypta soli
3 łyżki cukru trzcinowego
2 dkg drozdży
1 łyżka masła
1/2 szklanki mleka letniego


masa serowa:

30 dkg sera twarogowego

2 jajka
3 łyżki jogurtu greckiego
200 ml śmietany kremówki
1/2 opakowania budyniu śmietankowego
1 mango
1/2 szklanki cukru pudru

dekoracja:
kilka migdałów
2 suszone morele
czekolada gorzka
1 śliwka suszona


Ciasto drożdżowe:

Do miski przekładam drożdże, dodaję letnie mleko kilka łyżek i łyżkę mąki, szczyptę cukru. Zaczyn mieszam, ma mieć konsystencje kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut przykryty ściereczką w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, resztę mleka letniego. Jajka ubijam z cukrem na puch i dodaję do ciasta. Wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję roztopione i wystudzone masło i  dalej wyrabiam. Posypuję z wierzchu odrobioną mąki, przykrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości na półtorej godziny. Po tym czasie wykładam ciasto na stolnicę i dzielę na trzy części. Jedną część rozwałkowuję cienko na kwadrat. Przykładam spód od formy do pieczenia moja ma 24x24 cm i wycinam taki kształt. Przekładam do formy wysmarowanej.
Z drugiej części ciasta formuję cienkie wałeczki, muszą być cienkie bo urosną potem. Biorę dwa wałki skręcam je jak sznurek i doklejam do brzegów ciasta. Brzegi posmarowałam jajkiem wtedy wałki lepiej się trzymają, i wierzch ich też smarowałam będą miały ładny błyszczący kolor. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Z reszty ciasta zrobiłam male mazurki okrągłe, i kulki do dekoracji i kokardę.


Masa serowa:

Ser przekładam do miski, dodaję jogurt, puder, śmietanę, pokrojone mango, kawałek zostawiłam do dekoracji. Całość miksuję blenderem. Ser można zmielić, ale taka małą ilości zrobimy to też blenderem. Do masy dodaję jajka, budyń i chwilę mieszam mikserem. Masę wylewam na spód drożdżowy i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20-25 minut aż się zrumieni. Dekoracje z ciasta obserwuje żeby się nie spaliły. Po wyjęciu zostawiam do przestygnięcia.
Dekoruję czekoladą roztopiona, migdałami, owocami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz