Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Legumina makowa

Legumina makowa jest to przepyszna babka pochodząca z Kujaw. Od lat ten pyszny i tradycyjny deser jest przysmakiem w wielu domach. Wykonanie leguminy makowej nie jest trudne, ani czasochłonne. Tak naprawdę wystarczy chwilka na wymieszanie składników, upieczenie i gotowe. Legumina makowa według wieloletniej tradycji przygotowywana jest podczas świat. Jestem pewna, że wersja z miodem, makiem i migdałami bardzo wam się spodoba. Możliwe jest również przygotowania ciasta z samymi migdałami. Polecam!
Składniki:
200 g cukru
120 g zmielonych migdałów
110 g mąki pszennej(oryginalnie bułka tarta)
50 g suchego maku
6 jaj
aromat migdałowy
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodajemy stopniowo cukier. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, krótko miksując. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę oraz aromat. Miksujemy. Na koniec do masy wsypujemy mak i zmielone migdały. Mieszamy drewnianą łyżką. Masę przelewamy do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Dowolnie dekorujemy.
legumina makowa, mak, bakalie, ciasto, ciasta, migdały
legumina makowa, mak, migdały, ciasto, ciasta
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami", s. 57 





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj