Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Jajka faszerowane łososiem

Jajka faszerowane łososiem

Potrawy wielkanocne w Polsce są pyszne. Uwielbiam babki i mazurki. Zawsze jednak robię też jajka faszerowane łososiem. To bardzo smaczne i super proste do zrobienia jajka faszerowane wielkanocne. 

- tylko kilka składników
- ciekawa propozycja podania
- super proste i smaczne jajka faszerowane

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Liczba porcji: 5 jajek faszerowanych

Kaloryczność kcal: 229 w 1 jajku faszerowanym
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 5 dużych jajek
  • 3 łyżki Majonezu Kieleckiego [zobacz]
  • 100 g łososia wędzonego na zimno
  • garść szczypiorku
  • szczypta pieprzu

Jajka faszerowane łososiem

Uwielbiam robić jajka faszerowane. Tutaj nic się nie zmarnuje. Kawałki białek i żółtek zawszę lądują w paście, którą faszeruję ugotowane na twardo jajka. Oprócz dobrego majonezu, do jajek faszerowanych obowiązkowo musi być też zielenina.. szczypiorek, natka pietruszki czy też rzeżucha. 

Aby zrobić jajka faszerowane należy w pierwszej kolejności prawidłowo ugotować jajka. Do jajek faszerowanych wybieram duże jajka od szczęśliwej kurki. Duże jajka gotuję zazwyczaj 9-10 minut, nie dłużej. Koniecznie zobacz jak ugotować jajka na twardo. Polecam zawsze ugotować o 2 jajka więcej niż planujesz podać do faszerowania. Może się bowiem zdarzyć, że jajko nie obierze się ładnie lub pęknie w trakcie gotowania. 

Jajka faszerowane łososiem, 1

Jajka faszerowane łososiem przepis

Ugotowane i obrane jajka trzeba przygotować do faszerowania. Z jednego końca jajka odetnij kawałek białka, by jajko mogło swobodnie stać. 

Jajka faszerowane łososiem, 2

Odetnij też górę - trochę wyżej niż w połowie jajka. 
Jajka faszerowane łososiem, 3

Małą łyżeczką wydrąż całe żółtko. W ten sposób przygotuj wszystkie jajka. 
Jajka faszerowane łososiem, 4

Kawałki białka i żółtka umieść w małym naczyniu. Dodaj też 3 łyżki Majonezu Kieleckiego, połowę porcji łososia wędzonego i szczyptę pieprzu. 
Jajka faszerowane łososiem, 5

Całość zmiksuj na gładką pastę. Ja używam do tego ręcznego blendera. Pastę odłóż do lodówki. Lekko schłodzoną pastą łatwiej faszeruje się jajka. 
Jajka faszerowane łososiem, 6

Połowę łososia wędzonego potnij w paski. Każdy pasek zwiń w kwiatuszek. 
Jajka faszerowane łososiem, 7

Przygotowane do faszerowania jajka umieść w naczyniu, w którym będą podawane. Każde jajko wypełnij pastą. Możesz to zrobić małą łyżką lub przełożyć pastę do rękawa cukierniczego z większym otworem, lub z tylką z ząbkami. Na paście ułóż kwiatki z łososia. Całość posyp siekanym szczypiorkiem i oprósz pieprzem.

Jajka możesz podawać od razu, lub po schłodzeniu w lodówce. 
 
Wiele dań wielkanocnych zawiera majonez. Dodaje się go do sałatek, jajek faszerowanych a nawet do babki drożdżowej. Tym razem zdecydowałam się użyć majonezu produkowanego w Polsce.

Majonez Kielecki znam od dziecka. To kultowa marka majonezu, który na rynku jest już od 1959 roku. Majonez jest kremowy i ma wyraźny smak.. Wiecie, że jego receptura stała się podstawą do opracowania Polskiej Normy majonezu!? Majonez Kielecki nie zawiera w składzie konserwantów. Dlatego też data jego przydatności to tylko 3 miesiące. Ja stawiam więc na Polską markę, jakość i najlepszy skład.
Jajka faszerowane łososiem, 8

Jajka faszerowane łososiem, 9

Wpis zawiera lokowanie produktu.
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (520 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Jajka faszerowane łososiem

Jajka faszerowane łososiem to jedno z podstawowych dań jakie serwuje się na Wielkanoc. Tradycyjne śniadanie wielkanocne nie obędzie się bez jajka faszerowanego żółtkiem i majonezem. Zdrowe jajka faszerowane polecam szykować z dodatkiem najwyższej jakości składników. Wybierz więc jajka od szczęśliwych kurek i najwyższej jakości majonez. Potrawy wielkanocne w Polsce są niezwykle pyszne a jajka faszerowane łososiem to jedna z lepszych propozycji na śniadanie wielkanocne. Polecam też przepis na jajka faszerowane tuńczykiem. Zapraszam też po przepis na proste jajka faszerowane makrelą wędzoną. 

Jajka faszerowane lososiem

Tradycyjne i sprawdzone przepisy na Wielkanoc, a szczególnie na śniadanie wielkanocne opierają się na jajkach. Na śniadanie wielkanocne można podać jajka faszerowane, sałatki warzywne z jajkami, białą podsmażaną kiełbasę, czy też pasztet drobiowy z warzywami. Oczywiście pyszny będzie również żurek i cudowne ciasta. Będą to wielkanocne babki i mazurki. Zapraszam po więcej inspiracji i przepisów na dania wielkanocne. Zobacz też przepis na jajka faszerowane pieczarkami. Przepisy kulinarne czekają na Ciebie. I jeszcze jeden ważny przepis. Sos tatarski to jeden z lepszych sosów na zimno, jaki możesz dodać do jajek ugotowanych na twardo oraz na talerz z szynkami i krojonymi mięsami. Zobacz też inne przepisy na super jajka faszerowane na każdą okazję.