Składniki:
Rozczyn:
2 i pół dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki tortowej
1/4 szklanki ciepłego soku pomarańczowego
Ciasto:
1 jajko
pół szklanki cukru
2 i pół szklanki mąki tortowej
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
pół szklanki ciepłego soku pomarańczowego
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i ciepłym sokiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Ciasto: Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do mąki dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, utarte jajka i stopniowo wlewając ciepły sok zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Formowanie: Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wyszło mi 8 sztuk.
4. Pieczenie: Po tym czasie bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30-35 minut.
5. Podanie: Tak wykonane bułki są gotowe do podania. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 8 sztuk bułeczek.

Poproszę kilka bułeczek -:)
OdpowiedzUsuńJuż częstuję :)
UsuńBułeczki wyszły Ci super i widać że były bardzo mięciutkie ^_^
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, że wyszły bardzo mięciutkie :)
UsuńPyszne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiekawe muszą smakować z takim dodatkiem soku :) Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo polecam :)
UsuńZjadłabym takie bułeczki na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńPoczęstuję :) :)
Usuń