Niedawno znów miałam przyjemność prowadzić warsztaty kulinarne w klasie mojej córeczki.
Tym razem wymyśliłam sobie, że tematem ich będą zdrowe pasty do chleba – przecież kanapki na drugie śniadanie to chleb powszedni każdego ucznia 🙂 warto pokazać ciekawe alternatywy na ich przygotowanie.
Tym razem nasze warsztaty składamy się z dwóch części.
Pierwsza część warsztatów była degustacją.
Zaprezentowałam dzieciom ciekawe produkty, które mogą wykorzystywać do kanapek.
Na pierwszy ogień poszło masło orzechowe, znane większości dzieci i lubiane.
Potem zaskakująca i smakująca wszystkim konfitura z dyni.
Trzecim produktem był karob o którym sobie porozmawialiśmy, obejrzeliśmy strąki z drzewa karobowego, popróbowaliśmy melasy z karobu o charakterystycznym czekoladowym smaku.
Ostatnim produktem były zdrowe oleje tłoczone na zimno. Opowiedzieliśmy sobie o włoskim zwyczaju zjadania pieczywa moczonego w oliwie, o oleistych roślinach. Próbowaliśmy oleju rzepakowego oraz tłoczonego z lnianki rydzowej oleju rydzowego – ten ostatni okrzyknęłam zadaniem specjalnym tylko dla odważnych, ze względu na bardzo charakterystyczny smak oleju – okazało się że wszyscy byli odważni 🙂
Wspaniałe doświadczenie – miło było patrzeć jak dzieci (czy niejadki czy smakosze) z zaciekawieniem próbowali nowych smaków!
Druga część warsztatów do część praktyczna – wspólnie przygotowaliśmy dwie pasty – Kokosową z kaszy jaglanej (składniki: kasza jaglana, wiórki kokosowe, mleko roślinne, syrop klonowy, cukier, olej kokosowy nierafinowany) oraz Pastę czekoladową z ciecierzycy (składniki: cieciorka, karob w proszku, melasa z karobu i syrop klonowy, namoczone wcześniej daktyle, masło orzechowe).
Potem dzieci smarowały chleb pastami i ozdabiały przyniesionymi z domu owocami.
Dziękuję Pani wychowawczyni za zaproszenie i dzieciom za ogromny entuzjazm, ciekawość i otwartość na nowe smaki 🙂
Bardzo dziękujemy firmom, które wspierały nasze warsztaty i dzięki którym mogliśmy odkryć nowe smaki!