Zakwas na żurek wielkanocny

Święta coraz bliżej pora pomyśleć o nastawieniu zakwasu na żurek wielkanocny. Przyznaję dawno temu kupowałam, kiedy zrobiłam domowy zakwas stwierdziłam nigdy więcej ze sklepu. Zakwas przygotowałam na mące żytniej razowej. Zakwas pięknie pachnie, jest aromatyczny i możemy go przechowywać w lodówce.

Zakwas na żurek wielkanocny
Składniki
  • ·       100g zakwasu żytniego
  • ·       100g mąki żytniej typ 2000
  • ·       5 ząbków czosnku
  • ·       1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • ·       5 liści laurowych
  • ·       10 ziaren ziela angielskiego
  • ·       1 lit przegotowanej ciepłej wody

Wykonanie
Do słoika wlewamy zakwas, dodajemy mąkę, pieprz czarny, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Przykrywamy gazą lub ręcznikiem papierowym, pozostawiamy  w ciepłym miejscu na blacie kuchennym i  codzienne mieszamy . Sprawdzamy zapach i smak, czy jest wystarczająco kwaśny. Zakwas kisi się około 4-5  dni. Zakwas przecedzamy przez sito do słoika, wstawiamy do lodówki.(




Brak komentarzy: