panna cotta klasyczna

2824

składniki:
250 ml śmietanki kremówki
250 ml mleka
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
80-100 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo do podania:
mus owocowy np. malinowy, truskawkowy
owoce

wykonanie:
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 5 min. do napęcznienie. Do rondelka wlewamy śmietankę oraz mleko, wsypujemy cukier i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Nie doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę oraz ekstrakt waniliowy i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Całość odstawiamy do wystudzenia. Następnie przelewamy do miseczek po. ok. 125 ml pojemności lub mniejszych. Wystudzone wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia, na ok. 4 godz. Podajemy np. z musem owocowym. Aby wyciągnąć panna cottę z miseczki należy miseczkę umieścić na parę sekund w gorącej wodzie, uważając, żeby woda nie nalała się do miseczki a następnie przełożyć np. na talerzyk.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here