środa, 14 marca 2018

Greckie kofty z sosem tzatziki




Mięsko trochę inaczej,sprawdzi się na każdą okazję,imieniny,urodziny,spotkanie z przyjaciółmi czy wszędzie tam gdzie chcielibyśmy podać coś na ciepło nie stojąc przy garach jak są goście,
mięsko  i sosik można przygotować wcześniej i tylko wstawić do piekarnika jak przyjdą goście,lub na bieżąco  grillować, każdy sposób jest dobry,należy tylko pamiętać ,żeby nie piec ich za długo ,żeby nie były suche-polecam

Składniki:
  • 600 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 mała cebula
  • 2 -3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta rozmarynu
  • sól
  • szczypta mielonej kolendry
  • odrobina chili

  • Na sos tzatziki:
  • duży grecki jogurt
  • kumin
  • 2 ząbki czosnku
  • ogórek zielony
  • sól i pieprz
  • łyżka majonezu(można pominąć)
  • koperek 
  • odrobina tartej skórki z cytryny

Przygotowanie:
Cebulkę ,czosnek,natkę pietruszki drobniutko posiekać,dodać do mięsa,dodać również przyprawy,wymieszać dokładnie i nabijać na patyczki do szaszłyków.Grillować na rozgrzanej patelni lub grillu po ok 2-3 min z każdej strony,jeśli pieczecie w piekarniku to w 180 stopniach rzez ok 10-15 min-uważajcie żeby nie wysuszyć za bardzo mięsa.
Przygotowujemy sos-ogórka myjemy dokładnie i ze skórką trzemy  na tarce o drobnych oczkach,następnie odciskamy z nadmiaru wody ,następnie dodajemy jogurt,majonez,i wyciśnięty przez praskę czosnek,posiekany koperek,skórkę z cytryny i doprawiamy do smaku kuminem i solą i pieprzem.
Mięso podajemy na talerzu z sosem.
Smacznego!!
Rada :namoczcie wcześniej patyczki do szaszłyków w wodzie ,żeby się nie spaliły na grillu czy w piekarniku  .

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!