BABKA CYTRYNOWA

Jest wilgotna, a zarazem puszysta i delikatna. Mocno cytrynowa. Idealny prezent na wielkanocne świętowanie. Przepis jest bardzo prosty i szybki.


 Składniki na babkę:
250g mąki,
250g cukru,
4 jaja,
1 duża cytryna,
200g masła,

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 wyciśniętej cytryny

Ponadto:
borówka do dekoracji


Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka wraz z cukrem utrzeć do białości na puszystą masę, stopniowo dodajemy miękkie masło. Gdy masa będzie gładka i puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Cytrynę sparzyć i wyszorować. Skórkę zetrzeć na drobnej tarce, a sok wycisnąć, dodać do ciasta wraz z pianą z białek. Delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przełozyć do foremki z kominem. Piec 50minut w 180oC. Po przestudzeniu wyjąć z foremki.

Lukier: do cukru pudru dodajemy sok z wyciśniętej cytryny, dokładnie wymieszać. Gdy ciasto lekko przestygnie polukrować babkę. Udekorować borówką. 


Jeżeli przygotowałaś/eś babkę z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.

Komentarze

Popularne posty