poniedziałek, 12 marca 2018

TWISTERKI CZYLI PIZZA TWIST :)

Ten przepis odkryłam w internecie na jakimś forum kulinarnym :).Jest to klasyczna pizza ale w innym wydaniu,z dodatkami które komponujemy według siebie.
Twisterki smakują na ciepło jak i na zimno.Moje dziecię pochłonęło takich twisterków 4 szt.a są naprawdę sycące.
Zapraszam na przepis :)
SKŁADNIKI
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
5 dag świeżych drożdży
2 i 1/2 szklanki ciepłej wody
łyżeczka soli
4 łyżki cukru
5 łyżek oliwy z oliwek
łyżeczka oregano

Sos:
słoiczek koncentratu pomidorowego
2 łyżki keczupu(można pominąć)
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
sól,pieprz,oregano,bazylia lub zioła prowansalskie

Dodatki:
kiełbasa lub szynka
ser żółty tarty

WYKONANIE
Do miski wkruszamy drożdże,dodajemy mąkę ok.6 łyżek,cukier i ciepłą wodę.Dokładnie mieszamy i zostawiamy na ok.10 minut.
Po tym czasie dodajemy do zaczynu mąkę, oliwę,sól i oregano.Wyrabiamy ciasto.Można wyrobić ręką w misce lub wyłożyć wszystko na stolnicę.Jeśli ciasto ciężko się nam zagniata dodajemy wodę,jeśli za bardzo się klei dodajemy jeszcze trochę mąki.Ciasto chwilę wyrabiamy,ma być sprężyste i elastyczne.
Odkładamy je na 30 min.do wyrośnięcia najlepiej w ciepłym miejscu.Gdy ciasto już podrośnie odrywamy kawałek i wałkujemy na duży prostokąt.
W międzyczasie przygotowujemy sos.Koncentrat mieszamy z oliwą ,czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu.Dodajemy także keczup, jeśli chcemy i przyprawy.Dokładnie mieszamy.
Wracamy do naszego ciasta :).Szerszą połowę smarujemy sosem i na nim układamy nasze dodatki:kiełbasę pokrojoną w kostkę lub szynkę pokrojoną w paseczki,może być cebulka,na to dajemy starty żółty ser,przyprawy i zaginamy tak jak na zdjęciu i zalepiamy brzegi.

Kroimy na pionowe paski
Następnie zawijamy okręcając jeden i drugi koniec.
Nasze twisterki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor w temp.180C.



Gotowe :)
SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz