poniedziałek, 12 marca 2018

Filety z kurczaka z młodym groszkiem w sosie TIKKA CURRY na białym winie i śmietanie




Filety z kurczaka z młodym groszkiem w sosie TIKKA CURRY na białym winie i śmietanie


Ekspresowo, smacznie i pożywnie, danie w tak zwane 5 minut!



Składniki:
  • 500 g filetów z kurczaka
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu 
  • 2 garści mrożonego lub świeżego młodego groszku
  • 2 łyżeczki TIKKA CURRY
  • 1 łyżeczka prażonej szalotki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina 
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 garść posiekanej kolendry
Wykonanie:

Umyte, osuszone filety z kurczaka pokroić w paski, przełożyć na rozgrzane masło w patelni, dodać posiekaną szalotkę i czosnek, oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą TIKKA CURRY, obsmażyć z obydwu stron, podlać winem, odparować, na koniec dodać śmietanę, chwilę dusić do połączenia się smaków i zgęstnienia sosu, następnie dodać groszek, chwilę podgotować, aby nie stracił swojego pięknego zielonego koloru. Udekorować danie prażoną szalotką oraz rozmarynem. Podawać z ulubionymi dodatkami oraz sałatami. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...