poniedziałek, 12 marca 2018

DROBIOWE KOTLECIKI Z CIECIERZYCĄ

   Wracam powoli do blogowania więc bądźcie czujni. Szykuję trochę świątecznych przepisów, tymczasem polecam kotleciki z piekarnika.


Składniki :

  • 50 dag mielonego mięsa drobiowego ( u mnie indyk)
  • 1 szklanka ciecierzycy 
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól,pieprz, papryka wędzona 
  • bułka tarta
  • sezam
Ciecierzycę opłukać, zalać wodą i odstawić, najlepiej na noc. Po tym czasie odlać ziarna,przełożyć do garnka, zalać czysta wodą i ugotować do miękkości ( ok 60 - 70 min). Na 5 minut przed końcem gotowania wsypać szczyptę soli.
Ugotowaną ciecierzycę ostudzić i zmiksować. Obrać cebule, posiekać na małą kostkę i przesmażyć na jasnozłoty kolor. Cebulę dodać do ciecierzycy i wymieszać razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę . 
Do masy z ciecierzycy dodać mięso mielone, sól,pieprz, paprykę, jajko oraz bułkę tartą ( tyle by dało się formować kotlety). Z tak przygotowanej masy formować kotlety,lekko je spłaszczać, panierować 
 w sezamie,lekko dociskając.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia,ułożyć kotlety i piec ok 30 min na złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz