Żurek to zupa która nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, choć muszę przyznać że na tyle ja lubię iż gotuję ja kilka razy w roku bez okazji.
Żurek tradycyjny, żurek z kaszą, żurek z pęczakiem, żurek – tyle możliwości by wykorzystać zakwas z mąki żytniej.
Dzisiaj propozycja na żurek na wędzonce i warzywach gotowany – dzięki czemu na niesamowity aromat i smak.
PRZEPIS NA ŻUREK NA WĘDZONCE
Składniki na żurek na wędzonce:
1 kg białej kiełbasy
0,5 kg wędzonki np boczku wędzonego
2 szkl zakwasu na żur
włoszczyzna
1 cebula
10 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 grzybki suszone
2 ząbki czosnku
majeranek
sól
pieprz
olej
jajka ugotowane na twardo
Jak zrobić żurek na wędzonce:
W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju.
Cebulę obieramy, kroimy na pół, układamy stroną przecięcia na oleju i podsmażamy.
Włoszczyznę obieramy, kroimy w kawałki, dodajemy do cebuli.
Dodajemy grzybki, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą (do 2l).
Gotujemy aromatyczny wywar ok 20 min.
Dodajemy białą kiełbasę w pętkach oraz wędzonkę i gotujemy jeszcze 25 min.
Wlewamy zakwas, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, majeranek. Zagotowujemy.
Doprawiamy do smaku.
Żurek podajemy z białą kiełbasą, wędzonką i jajkiem na twardo.
Zobacz też:
Zupy na Wielkanoc – przepisy
Co wkładamy do koszyka wielkanocnego
Zbiór przepisów na JAJKA faszerowane
Pasztet – przepisy na pasztety
Mazurek – przepisy na mazurki wielkanocne
Ciasta bez pieczenia – zbiór przepisów
Wspaniały blog wiele przydatnych informacji zawartych w poszczególnych postach, Dzieki Ci za to serdeczne, zapraszam także do siebie…
Super zdjęcie ❤️ dobrego dnia❤️❤️