poniedziałek, 12 marca 2018

Wątróbka drobiowa z jabłkowo-pomarańczową nutą


Szybka w przygotowaniu, tania i bardzo popularna w naszych rodzinnych domach potrawa. Wątróbka przygotowana z jednej strony klasycznie z cebulą, ale z nadaniem odrobiny słodkości dzięki jabłkom i pomarańczom. Takie połączenie smakowe, do tego kasza perłowa czynią wątróbkę królewskim daniem obiadowym.

Składniki:

600g wątróbki drobiowej
mleko
3 cebule
1 jabłko
2 pomarańcze
1 szklanka bulionu drobiowego
10 łyżek mąki pszennej
3 łyżki przyprawy do gyrosa
masło klarowane
1 łyżka miodu
1 łyżka masła extra
sól
pieprz
200g kaszy perłowej

Wykonanie:

1. Wątróbkę umyć, usunąć białe błonki, podzielić na mniejsze części i namoczyć 60 minut w mleku. Następnie osuszyć i panierować w mące wymieszanej z przyprawą do gyrosa. Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym.

2. Pomarańcze obrać, pozbawić białej błonki, pokroić w kostkę, jabłko również obrać i pokroić w kostkę.

3. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle extra z dodatkiem miodu. Dodać jabłko, pomarańczę, podlać bulionem drobiowym, doprawić solą, pieprzem i dusić kilka minut. Następnie dodać usmażoną wątróbkę, wszystko delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem jeszcze 5 minut.

4. Wątróbkę podawać z kaszą perłową ugotowaną w lekko osolonej wodzie.




1 komentarz: