poniedziałek, 12 marca 2018

Ziemniaczane kuleczki z serową nutą


Kulki z ziemniaków i żółtego sera są świetnym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa i z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne ziemniaki czy frytki.

Składniki:

1kg ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
60g żółtego sera
70g mąki ziemniaczanej
150g mąki pszennej
2 łyżki masła
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka przyprawy do ziemniaków
sól morska
świeżo zmielony pieprz
2 jajka

Panierka:
3 jajka
1,5 szklanki bułki tartej
1 litr oleju rzepakowego

Wykonanie:

1. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle. Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

2. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę, dodać jajka, przyprawy, cebulę z czosnkiem, ser i mąki, a następnie zagnieść do połączenia składników. Doprawić solą, pieprzem i schłodzić w lodówce około 60 minut.

3. Z masy formować kulki o średnicy około 3cm, obtaczać w jajku, bułce i smażyć na głębokim oleju aż się zrumienią.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz