Witajcie :)
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne tartaletki. Idealnie kruche ciasto, do tego krem na bazie soku pomarańczowego i budyni ( krem nie jest słodki ) i na koniec słodka śmietanka. Wszystko w tym deserze do siebie idealnie pasuje. Zróbcie koniecznie na podwieczorek lub dla gości. Tak naprawdę to nie wymagają dużo pracy, a nie dość, że są pyszne to jeszcze ładnie się prezentują. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
1/4 szklanki cukru pudru
10 dag masła lub margaryny
2 żółtka
Krem:
2 szklanki soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
Śmietanka:
250 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
Wykonanie:
1. Ciasto i pieczenie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Średnica foremek około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i dokładnie studzimy. Foremek niczym nie smarowałam ani nie posypywałam, bardzo ładnie mi się upiekły, ale można je posmarować cieniutko masłem i posypać bułką tartą.
2. Krem: W szklance soku rozpuszczamy budynie, pozostały sok zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie kremem od razu napełniamy kruche tartaletki i odstawiamy do dokładnego wystudzenia kremu.
3. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy aż będzie sztywna i puszysta, dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
4. Dekoracja: Wystudzone tartaletki dekorujemy śmietanką według uznania.
5. Podanie: Tak wykonane tartaletki są gotowe do podania. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk tartaletek.
Budynie na pół litra mleka każdy i bez cukru.
Średnica foremek około 9 cm.
Zamiast śmietanki kremówki można ubić jedną śmietanę typu ,,Śnieżka'' w 150 ml zimnego mleka.
Wspaniale się prezentują te tartaletki, chociaż wieczór późny to zjadła bym taką z ogromnym smakiem ;) ^_^
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFajne takie przełamanie słodkości sokiem z pomarańczy :) Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń