Świąteczny murzynek brownie

Ten murzynek zawsze się udaje. Właśnie robiłam go w sobotę, wyszedł idealnie palce lizać.

Składniki:

Mąka pszenna 2 szklanki
Cukier 2 szklanki
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Kawa parzona mocna 1 ¼  szklanki
Brendy ¼ szklanki
Czekolada deserowa gorzka 15 dag
Masło 1 kostka
Jajka 2 szt.
Olej 2 łyżki
Szczypta soli 
Tłuszcz do formy
Kakao do formy

Wykonanie:

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać kawę bez fusów, Brendy, rozgniecione masło i podgrzewać dalej w kąpieli wodne do połączenia składników. Przestudzoną masę utrzeć mikserem z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Na koniec wbić jajka, wlać olej i dokładnie wymieszać. Foremkę posmarować tłuszcze, posypać kakao, wlać przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec około 40 min Sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest upieczone i pozostawić w formie przez 15 minut. Ostudzić i podawać na stół świąteczny.

Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,co można dodać zamiast brendy? 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować ewentualnie rum lub mniejsza ilość mocniejszego alkoholu np. whisky :)

      Usuń