Od dawna ogromną miłością darzę farsz do ruskich :) Pierogi też lubię, wiadomo, ale to właśnie nadzienie jest tym, co najlepsze. Dlatego częściej przygotowuję z nim szybsze, niż pierogi, dania. Smażone kotleciki, naleśniki, krokiety, pieczone paszteciki i pierożki. To wszystko jedliśmy już milion razy. Podczas ostatnich grudniowych świąt trafiłam też na ciekawe urozmaicenie farszu do ruskich. Damian Kordas przygotował u Jamiego Olivera ruskie wzbogadzone oscypkiem i żurawiną. Smak wędzonego sera i słodkiej żurawiny to było coś wspaniałego. Pamiętam, że zamiast gotowanych pierogów, przygotowałam pieczone. Użyłam złego ciasta i połowa farszu wypłynęła mi podczas pieczenia. Dlatego podzielę się z Wami tym przepisem, gdy go dopracuję.
Ostatnio trafiłam na coś jeszcze lepszego. Farsz z wędzonym twarogiem (który już sam w sobie jest nieziemsko pyszny!) i karmelizowaną z miodem cebulą. Jak któraś z dziewczyn z Burczy mi brzuchu coś wymyśli, to wiadomo, że to będzie hit. Oryginalny przepis Tosi znajdziecie tu –> KLIK.
Ja wykorzystałam mój standardowy przepis na 10 naleśników, zamieniając jedynie wodę gazowaną na piwo bezalkoholowe. A do farszu dodałam mniej ziemniaków, aby twaróg był bardziej wyczuwalny. Krokiety panierowane w płatkach kukurydzianych najlepiej smakują na ciepło, gdy farsz rozpływa się w ustach, a panierka jest chrupiąca. Natomiast na nastepny dzień zjedliśmy to co zostało, już bez podgrzewania i również bardzo nam smakowało :)
naleśniki 10 sztuk:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka piwa bezalkoholowego
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta soli
farsz:
- około 350 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków
- 250 g wędzonego twarogu
- cebula
- łyżka oleju
- łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
panierka:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki płatków kukurydzianych
- olej do smażenia
Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy 10 sztuk na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju.
Gdy zmięknie, dodajemy miód i chwilę karmelizujemy.
Lekko przestudzone ziemniaczane puree mieszamy z twarogiem, karmelizowaną cebula i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na każdym naleśniku rozsmarowujemy dużą łyżkę farszu.
Zwijamy jak krokiety, po czym obtaczamy w jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych.
Smażymy z każdej strony na oleju.
Smacznego :)
Brak komentarzy