Zupa pomidorowa - z pomidorów z puszki, z ryżem, najlepsza! :)

12 marca 2018

Po prostu pomidorówka. Nie z "rosołu z wczoraj" 😂 Jedni ją uwielbiają, inni nienawidzą. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy. Przepis prosty i szybki, a efekt bardzo zadowalający. Dlatego też dzielę się z Wami moją recepturą. Tak przygotowana zupa pomidorowa smakuje genialnie! Jest kremowa, słodko-kwaśna, z dużym akcentem pomidorowym, rzecz jasna. Polecam!



Składniki (ok. 5 porcji):
  • 1 ćwiartka z kurczaka bez skóry 
  • 1,5 l wody
  • 3 średnie marchewki 
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek pora i selera 
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 puszki pomidorów 
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • sól i przyprawy (kurkuma, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz czarny, pieprz ziołowy)
  • 100 g ryżu 

Przyprawy:
  1. Ćwiartkę z kurczaka oczyść i przełóż do garnka. Zalej wodą i zagotuj. 
  2. W międzyczasie obierz warzywa i pokrój w kostkę. Dorzuć do garnka i gotuj od momentu zagotowania 45 minut - na małym ogniu, pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy. 
  3. Kolejno w międzyczasie ugotuj ryż, w 250 ml wody. 
  4. Z ugotowanej zupy wyciągnij mięso i całość zblenduj na krem. Następnie wmieszaj ryż i gotuj jeszcze przez chwilkę. 
  5. Najlepiej smakuje z jogurtem greckim. Około 1 łyżka jogurtu na porcję. 

3 komentarze

  1. Moja mama opowiadała mi, że kiedy miałam 5 lat siadałam z Tatą i jadłam wypełniony po brzegi talerz pomidorowej z ryżem - tak gęstej, ze łycha staje xD Nie przypominam sobie abym lubiła zupy ale pomidorowa mi smakowała, jednak takiej na pomidorach z puszki nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrą pomidorową też nigdy nie pogardzimy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsza pomidorowa to z domowym przecierem pomidorowym! :D Ale mi narobiłaś smaka. Lepsza z ryżem niż z makaronem ;)

    OdpowiedzUsuń