niedziela, 11 marca 2018

Pulpeciki z batatami w sosie słodko - ostrym

To jedno z lepszych dań jakie ostatnio jadłam. Przepis znalazłam gdzieś w Internecie i zrobiłam je dokładnie z wytycznymi, jednak ostateczny  smak jakoś wydawał mi się ciągle płytki. Po dodaniu miodu i papryki chili danie nabrało charakteru, bo najwyraźniej właśnie tych dwóch przypraw potrzebowało, aby stać się daniem wyśmienitym. Zróbcie a nie pożałujecie.
 
 

Dla 2 osób:
250 g mięsa mielonego wieprzowego
3 łyżki ugotowanego ryżu
1 szklanka pasaty pomidorowej
1 średni batat (około 250 g)
3/4 szklanki bulionu wołowego (może być z kostki)
1 jajko
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżki rodzynek
1/2 łyżki brązowego cukru
1 plaska łyżka miodu
1/4 łyżeczka papryki chili
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 łyżki oleju
sól, pieprz
 
Mięso włożyć do miski, dodać ryż, jako, połowę posikanej cebuli, dwa zmiażdżone ząbki czosnku, kmin rzymski, cynamon, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiać dłonią przez kilka minut, aby się związało. Z masy uformować małe kulki i smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron.
 
Do miski wsypać cukier, wlać ocet, miód, pasatę, bulion, papryki słodką i chili, cebulę i czosnek, całość zblendować na gładka masę.
 
Batata pokroić w drobną kostkę.
 
Na patelni po klopsikach rozgrzać odrobinę oleju wrzucić bataty i smażyć aż zmiękną. Wlać przygotowany sos, dodać klopsiki i rodzynki. Gotować na małym ogniu około 15 minut.
Gotowe danie posypać kolendrą lub natką pietruszki. Podawać z ryżem lub pieczywem.

2 komentarze :

  1. Jeżeli jeszcze coś zostało to ja bardzo chętnie bym przygarnęła do siebie ;)

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ......owszem pozostało.... smaczne wspomnienie ;-)

      Usuń