Pamiętamy czasy, kiedy to schabowy gościł w naszych domach,
tak jak rosół, co niedzielę. W poniedziałek wiadomo, pomidorówka. Nomen omen,
rosół właśnie dzisiaj mamy, a jutro potrawka z kurczaka. Dzisiaj proponujemy
Wam schabowe w troszkę innym wydaniu. Marynowane w sosie czosnkowym. W zasadzie
sos można zrobić samemu, my użyliśmy gotowca, bo mieliśmy pod ręką. Kotlety
wyszły nieziemsko soczyste i aromatyczne. Do tego ziemniaki z wody, z koperkiem
i przesmaczna surówka z cebuli i kiszonego ogórka.
Składniki
- 2 kotlety schabowe
- różowa sól himalajska
- pieprz czarny mielony
- 4 łyżki sosu czosnkowego np. Folwark
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka białego sezamu
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 100 g smalcu
Przygotowanie
Zazwyczaj unikam czosnku, ze względów, że bardzo długo go czuć, ale te kotlety mogą być fajne ;)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3