niedziela, 11 marca 2018

Kotlety schabowe marynowane w sosie czosnkowym


Pamiętamy czasy, kiedy to schabowy gościł w naszych domach, tak jak rosół, co niedzielę. W poniedziałek wiadomo, pomidorówka. Nomen omen, rosół właśnie dzisiaj mamy, a jutro potrawka z kurczaka. Dzisiaj proponujemy Wam schabowe w troszkę innym wydaniu. Marynowane w sosie czosnkowym. W zasadzie sos można zrobić samemu, my użyliśmy gotowca, bo mieliśmy pod ręką. Kotlety wyszły nieziemsko soczyste i aromatyczne. Do tego ziemniaki z wody, z koperkiem i przesmaczna surówka z cebuli i kiszonego ogórka.








Składniki

  • 2 kotlety schabowe
  • różowa sól himalajska
  • pieprz czarny mielony
  • 4 łyżki sosu czosnkowego np. Folwark
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 100 g smalcu

    Przygotowanie

    1. Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, z obu stron smarujemy sosem czosnkowym, odkładamy do lodówki na kilka godzin.
      Następnie panierujemy. Najpierw mąka, później rozkłócone z mlekiem jajko, na końcu w bułce tartej wymieszanej z sezamem białym i czarnym.
      Smażymy na rumiano na rozgrzanym smalcu.

1 komentarz:

  1. Zazwyczaj unikam czosnku, ze względów, że bardzo długo go czuć, ale te kotlety mogą być fajne ;)

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3

    OdpowiedzUsuń