Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować,
przepis na słodkiego baranka z ciasta drożdżowego. Którego możemy
przygotować na święta Wielkanocne i ozdobić nim stół. Baranek
jest smaczny i prosty w przygotowaniu a dodatkowo efektownie wygląda.
Do przygotowania baranka będziemy
potrzebowali:
500 g mąki pszennej (typ
450, 500 lub 550)
2 jajka (rozmiar L)
210 ml letniego mleka
60 g roztopionego i
przestudzonego masła
60 g cukru kryształ
30 g drożdży świeżych
szczypta soli
oraz do dekoracji
około 30 wiśni
kandyzowanych
2-3 suszone śliwki
1 suszona morela
na kruszonkę
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru kryształ
1 płaska łyżka
dobrze schłodzonego masła
Link do filmu z przygotowania: Baranek wielkanocny
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję
około jednej łyżeczki cukru, łyżkę mąki i około 50 ml
letniego mleka i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na
około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach – przygotowanie ciasta
(ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie):
Do rozczynu dodaję pozostałe
składniki na ciasto, oprócz masła i mieszam.
Gdy ciasto wstępnie się połączy,
dodaję masło i jeszcze przez chwilę mieszam aby masło połączyło
się z ciastem.
Następnie ciasto wykładam na blat
podsypany mąką i wyrabiam przez około 4 minut, tak żeby ciasto
stało się gładkie i lśniące. Ciasto jest dość luźne, więc
trzeba je wyrabiać delikatnie i z wyczuciem aby nie kleiło się do
blatu. Podczas wyrabiania od czasu do czasu blat podsypuję mąką
Wyrobione ciasto przekładam do miski
lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe
miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło
swoją objętość.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę
możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni
(wyłączyć grzanie) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
Przygotowanie kruszonki:
W tym czasie gdy wyrasta ciasta
przygotuję kruszonkę. Na blat wysypuję mąką, cukier i dodaję
masło. Składniki łączę ze sobą pocierając dłońmi, tak żeby
powstały grudki. Tak przygotowaną kruszonkę przekładam na
talerzyk i wstawiam do lodówki.
Po około 40 minutach, formowanie
baranka:
Na blat lekko podsypany mąką wykładam
ciasto i przerabiam kilka razy, następnie odcinam kawałek ciasta a
resztę wkładam do miski i nakrywam ściereczką, aby nie obsychało.
Z odciętego kawałka ciasta zrobię
główkę i rogi.
Na główkę baranka
biorę trochę większy kawałek ciasta i formuję placuszek w
kształcie łezki, delikatnie go spłaszczam i rozciągam (dokładnie
to pokazałam na filmiku).
Tak uformowany łebek
układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Teraz uformuję
rogi, urywam kawałek ciasta i formuję dłońmi wałek o długości
około 20-25 centymetrów i zwijam go w ślimaczka, drugi róg robię
w taki sam sposób
Tak uformowane rogi
układam na blasze obok łebka.
Łebek z rogami już jest,
teraz uformuję pozostałą część baranka wielkanocnego:
Urywam kawałek ciasta
formuję dłońmi cienki wałeczek i zwijam w ślimaczka – wałeczki
mają długość około 25 cm
Każdy ślimaczek układam
na blasze, jeden obok drugiego tak żeby kształtem przypominały
baranka
Na końcu robię
cztery nóżki, tak samo jak pozostałe ślimaczki.
Tak uformowanego
baranka udekoruję:
Oczy robię z dwóch
kawałków suszonej śliwki a pyszczek z połowy suszonej moreli. W
kopytka również wciskam po kawałku suszonej śliwki.
W każdy ślimaczek
wciskam po jednej wiśni lub czereśni kandyzowanej.
Następnie baranka
maluję mlekiem i posypuję kruszonką.
Pieczenie baranka:
Blachę z barankiem
wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę
i piekę około 21 minut – długość pieczenia może się różnić
w zależności od piekarnika.
Piekarnika mam
ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczony odstawiam do wystudzenia.
Baranek z ciasta
drożdżowego jest gotowy, można się częstować. Życzę udanego
wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia
Ewa
Prześlij komentarz